Toimintakertomus 2019

SUOMEN MAAJOUKKUEEN KANNATTAJAT RY TOIMINTAKERTOMUS

Hallitus Helsinki 15.7.2020

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2019

1. Tärkeimmät tapahtumat

2019 oli yhdistyksen historian seitsemästoista toimintavuosi. Kaiken toiminnan tarkoituksena oli edelleen Suomen maajoukkueiden kannattaminen ja siihen liittyvä yhdistystoiminta. Vuosi osoittautui erityiseksi, sillä miesten A-maajoukkue pääsi vuoden 2020 EM-kisoihin.

Vuoden 2019 vuosikokous järjestettiin lauantaina 2.3. Telia 5g Areenalla, Helsingissä. SMJK:n hallitukseen vuodelle 2019 valittiin Jussi Hartikainen, Marko Karvinen, Tiina Eerikäinen, Sami Kääriäinen, Kalle Seppä, Joni Haltia ja Aaro Kuivalainen. Varajäseniksi valittiin Miikka Autti ja Ilari Kattilakoski

Hallituksen järjestäytymiskokouksessa puheenjohtajaksi nimettiin Jussi Hartikainen, sihteeriksi ja viestintävastaavaksi Aaro Kuivalainen, lippuvastaavaksi ja varapuheenjohtajaksi Marko Karvinen, rahastonhoitajaksi Kalle Seppä, fanituotevastaavaksi Tiina Eerikäinen sekä matka- ja tapahtumavastaaviksi Sami Kääriäinen ja Joni Haltia. Varajäsenistä Miikka nimettiin tifovastaavaksi sekä Ilari Kattilakoski junioriyhteistyöstä vastaavaksi.

Suomen Maajoukkueen Kannattajat Ry on Suomen Palloliiton tunnustama virallinen kannattajayhdistys ja yhteistyö läheisimpien kontaktihenkilöiden kanssa jatkui sujuvana myös vuonna 2019. Vuodesta 2009 Palloliiton Tapahtumamanageri Ville Nylund on toiminut yhteyshenkilönä Palloliiton ja SMJK:n välillä. Tämä jatkui myös vuonna 2019. Hallituskaudella SMJK tapasi Palloliiton väkeä kolme kertaa ja mukana Palloliitolta oli Ville Nylundin lisäksi mm. turvallisuusmanageri Jaana Honkanen, Tapahtumapäällikkö Kalle Marttinen, lipunmyynti- ja tapahtumakoordinaattori Jukka Salasuo, Kalle Marttisen sijaiseksi tuleva Jeannette Good, Antti Vanhala Palloliiton tiedotuksesta, Mikko Laitinen markkinointiosastolta sekä myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Varis. Lisäksi kokouksissa kävi vierailijoita mm. Stadionsäätiöstä sekä Elämysmatkoilta. Näiden kokousten lisäksi Palloliiton edustajia nähtiin epävirallisesti EM-kisoihin pääsyn varmistumisen yhteydessä.

A-maajoukkueen kotiotteluihin Palloliitto oli varannut yhdistyksen käyttöön oman katsomonosan. Tampereen peleissä katsomonosina oli katsomolohkot C2-C4, ja Turussa Q-katsomo.

Maaottelut vuonna 2019

Huuhkajien ottelut

8.1. Ruotsi – Suomi, harjoitusottelu, Doha (Qatar)

Yhdistys ei välittänyt lippuja tähän otteluun.

11.1. Suomi – Viro, harjoitusottelu, Doha (Qatar)

Yhdistys ei välittänyt lippuja tähän otteluun.

23.3. Italia – Suomi, EM-karsinta, Udine (Italia)

Otteluun myytiin SMJK:n kautta 140 lippua.

26.3. Armenia – Suomi, EM-karsinta, Jerevan (Armenia)

Otteluun myytiin SMJK:n kautta 63 lippua.

8.6. Suomi – Bosnia-Hertsegovina, EM-karsinta, Tampere

Otteluun myytiin SMJK:n kautta 699 lippua. SMJK järjesti otteluun bussikuljetukset Helsingistä sekä Lappeenrannasta Kouvolan ja Lahden kautta.

11.6. Liechtenstein - Suomi, EM-karsinta, Vaduz (Liechtenstein)

Otteluun myytiin SMJK:n kautta 87 lippua. SMJK järjesti otteluun kuljetuksen Münchenistä.

5.9. Suomi – Kreikka, EM-karsinta, Tampere

Otteluun myytiin SMJK:n kautta 899 lippua. SMJK järjesti otteluun bussikuljetukset Helsingistä, Turusta, Mikkelistä ja Lappeenrannasta

8.9. Suomi – Italia, EM-karsinta, Tampere

Otteluun myytiin SMJK:n kautta 950 lippua. SMJK järjesti otteluun bussikuljetuksen Helsingistä, Turusta, Mikkelistä ja Lappeenrannasta

12.10. Bosnia-Hertsegovina – Suomi, EM-karsinta, Zenica (BIH)

Otteluun myytiin SMJK:n kautta 291 lippua. Lisäksi hankimme jäsenillemme apua lippujen hankintaan paikallisten avulla. Järjestimme myös bussikuljetuksen Sarajevosta Zenicaan ja takaisin ottelupäivänä seitsemän bussin voimin.

15.10. Suomi – Armenia, EM-karsinta, Turku

Otteluun myytiin SMJK:n kautta 434 lippua. Otteluun järjestettiin bussikuljetukset sekä Helsingistä, että Jyväskylästä.

15.11. Suomi – Liechtenstein, EM-karsinta, Helsinki

Otteluun myytiin SMJK:n kautta 828 lippua. Otteluun järjestettiin bussikuljetukset Turusta, Jyväskylästä ja Lappeenrannasta. Ottelussa Suomi varmisti pääsynsä vuoden 2020 EM-kisoihin.

18.11. Kreikka – Suomi, EM-karsinta, Ateena (Kreikka)

Otteluun ei myyty SMJK:n kautta lippuja, vaan paikallinen Ticketmaster hoiti lippujen välityksen.

Jokaiseen kotiotteluun tehtiin tifo. Tifot vaihtelivat yksittäisestä banderollista koko katsomon peittämään ”överiin”.

Helmarien Ottelut

9.4. Suomi – Puola, Helsinki

13.6. Suomi – Islanti, Turku

17.6. Suomi – Islanti, Espoo

2.9. Suomi – Albania, EM-karsinta, Elbasan (Albania)

8.10. Suomi – Albania, EM-karsinta, Vaasa

7.11. Suomi – Kypros, EM-karsinta, Helsinki

12.11. Portugali - Suomi, EM-karsinta, Famalicão (Portugali)

Kaikkiin kotimaan otteluihin SMJK:n jäsenet pääsivät ilmaiseksi.

Muut tapahtumat joissa yhdistys oli mukana vuonna 2019:

23.-25.1. Turvallisuusseminaari

SMJK oli edustettuna yhden hengen vahvuudella Turvallisuus jalkapallo-otteluissa –seminaarissa M/S Mariellalla.

Simo Syrjävaara Cup

SMJK osallistui omalla joukkueellaan heinäkuussa pelattuun Simo Syrjävaara Cupiin. Kovatasoisessa turnauksessa joukkue jäi alkulohkoon.

Fanimaaottelut

SMJK pelasi fanimaaotteluita kotiotteluiden yhteydessä Bosnia-Hertsegovinaa, Kreikkaa ja Italiaa vastaan. Italia voitti 2-1, Kreikka kaadettiin 1-0 ja Bosnia-Hertsegovina voitti SMJK:n numeroin 2-1.

 

2. Tavoitteiden toteutuminen

Vuoden 2019 tavoitteeksi asetettiin jäsenmäärän varovainen nostaminen sekä kiinnostuksen nostaminen maajoukkuekannattamisen ympärillä. Tavoitteeseen päästiin kirkkaasti. Maajoukkue herätti positiivista huomiota, varsinkin EM-karsintamenestyksen alettua kesäkuun Bosnia-Hertsegovina -ottelussa. Karsintamenestys houkutteli mukaan paljon vanhoja epäaktiivisia jäseniä sekä aivan uusiakin. Näistä syistä vuoden lopussa jäseniä oli 6855 (vuoden 2018 lopussa 874). Jäseniä yritettiin houkutella olemalla aktiivisesti mukana maaottelutapahtumissa ja lisäämällä näkyvyyttä sekä antamalla lausuntoja julkisuudessa. Yhdistyksen jäsenmäärä on ennätyskorkealla.

Tavoitteena yhdistyksellä on ensisijaisesti taata olemassa olevien etujen toteutus luvatulla tavalla. Jäsenetuja kuitenkin pyritään myös kehittämään sen mukaan, mitä etuja jäsenistö haluaa yhdistykseltä saada. Fanituotemyynti jatkui ja EM-karsintojen kunniaksi lanseerattiin uusi kiertuepaita, lisäksi markkinoille tuotiin uusi huppari sekä tarroja, heijastimia sekä matkalaukkujen osoitelappuja.

Maajoukkuekannattaminen herätti paljon huomiota ja esimerkiksi Sunnuntai-Suomalainen, Seura sekä Suomen Kuvalehti tekivät pitkiä lehtijuttuja fanitoiminnasta maajoukkueen koti- ja vieraspelimatkoilta, erityisesti Bosnia-Hertsegovinasta. Yhdistykseltä myös pyydettiin lausuntoja mediaan. Edustajiamme näkyi mm. Ylen, Mtv:n ja ViaSatin lähetyksissä. Mediassa yhdistystä ja sen toimintaa kuvattiin pääosin positiiviseen sävyyn.

Jäsenmäärän pitkäaikaisena trendinä olleesta laskusta johtuen yhdistys oli karsinut kulujaan ja matalammalla kulurakenteella aloitettiin myös vuonna 2019. Yhdistyksen kulut koostuivat suurimmilta osin jäsenlehti Husesta sekä nettisivuista/verkkokaupasta, varasto- ja tifokuluista. Myös kokous- ja edustuskuluissa jatkettiin maltillisella linjalla pyrkien huolehtimaan siitä, että kulut pysyvät kaikin puolin kohtuullisina. Kuitenkin jäsenmäärän suuri nousu ja toiminnan vilkastuminen saivat aikaan sen, että esimerkiksi tifomateriaaleja ostettiin paljon varastoonkin.

Junioriyhteistyön osalta vuosi 2019 oli jälleen eräänlainen välivuosi, tähän liittyviä projekteja ei toteutettu. Perhekatsomo saatiin kuitenkin toteutettua kaikkiin otteluihin, missä oli anniskeluoikeudellinen katsomonosa valittavissa. Ainoastaan Turussa ei erillistä perhekatsomoa ollut, vaan kaikki SMJK:laiset olivat samassa katsomonosassa.

EM-kisapaikan sekä ottelupaikkakuntien varmistuttua hallitus neuvotteli yhdessä Palloliiton kanssa yhdistyksen lippukiintiön kisoihin. Lopputuloksena saimme kaikille kauttamme lippuja vuosina 2018 ja 2019 ostaneille jäsenillemme etuosto-oikeuden kisalippuihin. Tämä määrä oli 1612 henkilöä.

 

3. Jäsenlehti Huse

Yhdistyksen jäsenlehti Huse julkaistiin vuonna 2019 kaksi kertaa. Lehden päätoimittajana toimi Samu Liski ja taittajana Taneli Okkonen.

 

4. Muuta

Jäsenkortit sähköisiksi

Syksyllä 2019 SMJK siirtyi käyttämään sähköisiä jäsenkortteja muovisten korttien sijaan. Näin toimien saadaan korttien kuluja pienemmiksi ja lisäksi niiden ajantasaisuus on helpommin kontrolloitavissa. Muovisia kortteja halunneita on ollut vain muutamia ja heidän toiveisiinsa on vastattu.

Osakeyhtiö

SMJK perusti marraskuussa oman osakeyhtiön, Pohjoiskaarre Oy:n. Kaikki yhtiön osakkeet ovat yhdistyksen omistuksessa. Tarkoitus yhtiön perustamisen taustalla oli kisoihin pääsyn myötä aiempaan verratun liikevaihdon erittäin voimakkaan kasvun takia siirtää kaikki yhdistyksen veronalainen liiketoiminta alv-velvollisen yrityksen hoidettavaksi. Tätä liiketoimintaa oletettiin olevan ainakin matkajärjestelyt ja fanituotemyynti.

Pikkujoulut, -18 tammikuu ja -19 marraskuu

Yhdistys järjesti kalenterivuoden aikana kahdet pikkujoulut. Tammikuussa pidettiin vuoden 2018 kauden pikkujoulut sekä marraskuussa vuoden 2019 pikkujoulut. Marraskuun pikkujouluihin panostettiin ensimmäisen miesten arvokisoihin pääsyn takia enemmän ja paikalle hankittiin artisteja soittamaan musiikkia sekä myös DJ.

Ylimääräinen jäsenkokous, sääntömuutokset ja kannattajapalkinto

Yhdistys piti ylimääräisen jäsenkokouksen 30.11.2019 Helsingissä, ravintola O’Learys Kukontorilla. Kokouksessa hyväksyttiin yhdistyksen historian ensimmäiset sääntömuutokset. Sääntömuutoksista isoimmat olivat siirtyminen yhdestä vuosikokouksesta kevät- ja syyskokouksiin sekä hallituksen jäsenmäärän mahdollinen kasvattaminen.

Kokouksen yhteydessä valittiin myös ensimmäisen SMJK:n kannattajapalkinnon saaja. Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle, joka on yhdistyksen mielestä tehnyt ansiokasta työtä maajoukkueiden eteen. Ensimmäisenä palkinnon sai Markku Kanerva.

Jäsenkokous myös valtuutti hallituksen palkkaamaan harkintansa mukaan yhdistykselle henkilökuntaa. Joulukuun aikana hallitus palkkasi yhdistykselle toiminnanjohtajan sekä lippukoordinaattorin.

Syyskokous

Yhdistys piti 18.12. ensimmäisen syyskokouksensa. Kokouksessa valittiin yhdistykselle hallitus vuodelle 2020. Hallitukseen valittiin varsinaisiksi jäseniksi Joni Haltia, Jussi Hartikainen, Aaro Kuivalainen, Marko Karvinen, Ville Valve, Alex Palmunoksa, Janica Jaatinen, Esko Orre, Kimmo Elfvengren sekä Samuli Voutila. Varajäseniksi valittiin Sami Kääriäinen, Tiina Eerikäinen, Piritta Gurung sekä Ilari Kattilakoski. Kokouksessa käytiin myös läpi kaikki sääntömääräiset asiat.

 

Yhdistyksen hallituksen puolesta,

Puheenjohtaja
Jussi Hartikainen

Varapuheenjohtaja
Marko Karvinen