Kannattajapalkinto

Kannattajapalkinto on Suomen Maajoukkueen Kannattajien myöntämä tunnustus suomalaisen maajoukkuejalkapalloilun parissa ansioituneelle henkilölle. Kannattajapalkinnon tarkoituksena on lisätä vuorovaikutusta jalkapalloyhteisössä ja laajentaa mielikuvaa kannattamisesta. Kannattajat seuraavat kokonaisuutta, ja kannattaminen ei ala ensimmäisen eikä lopu viimeisen peliminuutin kohdalla. Kannattajat näkevät muutoksen ja kehityskulun sekä arvostavat tehtyä työtä ja positiivisia esikuvia.

Ajatus tunnustuksesta nousi esiin jo vuonna 2008, ja idea saatettiin loppuun vuoden 2019 aikana. Kannattajapalkinto on kiertopalkinto, jonka saaja valitaan vuosittain yhdistyksen jäsenkokouksessa. Historian ensimmäisen kannattajapalkinnon saaja valittiin SMJK:n ylimääräisessä jäsenkokouksessa marraskuussa 2019, ja palkinto luovutettiin kesäkuussa 2020.

Itse palkinnosta haluttiin uniikki, ja se teetettiin tilaustyönä. Palkinnon suunnitteli designer ja taiteen maisteri Liisa Poskiparta. Poskiparran mukaan palkinnon suunnittelussa oli tärkeää ymmärtää maajoukkuekannattamisen luonnetta. Suunnittelijan mukaan kiertopalkinnot myös luovat vuosien mittaan jatkuvasti omaa tarinaansa. Kannattajuuden yhteisöllinen elämäntapa ja intohimo nostivat esiin jatkuvuuden ja ajallisuuden, joista tulivatkin ohjaavat tekijät palkinnon suunnitteluprosessille.

Kannattajapalkinnon saajat

2022 - Essi Sainio

2021 - Tim Sparv

2020 – Lukas Hradecky

2019 – Markku Kanerva